Početna  /  SEO

,

SEO OPTIMIZACIJA SAJTA

 

SEO (search engine optimisation) je tehnika koja pomaže da se sajt dobro rangira za specifične ključne reči u rezultatima pretrage.

Način na koji kreirate web sajt može imati veliki uticaj na njegovo rangiranje u pretrazi. Evo nekih korisnih saveta koje bi developeri trebali da znaju:

OSNOVE WEB DEVELOPMENTA ZA SEO

  • Unikatan URL – Idealno, treba da bude jednostavan, logički i bogat ključnim rečima, npr. www.primer.com/web-dizajn umesto www.primer.com/post-id?1234. Ovo nije samo dobro za pretraživače (search engines), korisnici će ih takođe lakše zapamtiti.

  • Heading označen sa <h1> tagom, treba da bude korišćen samo jednom na stranici. Nemojte označavati logotipe sa h1 tagom, bolje ga iskoristite za naslov stranice.

  • Pretraživači će takođe gledati na podnaslove i naglašeni tekst, pa obezbedite <h2>, <strong> i <em> tagove.

  • Unikatan Title Tag i Meta Description. Treba da postoji laka mogućnost njihovog editovanja, ali na velikim e-commerce sajtovima ručno upisivanje bi bilo malo nepraktično. U ovim situacijama, možda ćete trebati razviti automatski sistem za generisanje unikatnih naslova i opisa za svaku stranicu.

  • Sve slike treba da imaju ALT tekst. Ovo nije samo važno za pretraživače, već je takođe važno za pristupačnost, pošto ALT tekst koriste čitači ekrana.

Kreiranje SEO prilagođenog sajta ne završava ovde.

BRZINA STRANICA UTIČE NA SEO

Google je ustanovio da su korisnici nezadovoljni web sajtovima koji se sporo učitavaju, pa su uveli vreme učitavanja kao faktor rangiranja.

Google nudi odličnu podršku za pomoć web developerima da unaprede brzinu učitavanja stranica. Sugestije uključuju, kombinovanje spoljašnjih JavaScript fajlova, minimizovanje DNS zahteva i optimizovanje redosleda stilova i skripti.

FLEŠ I SEO I DALJE NE IDU ZAJEDNO

Pretraživači su unapredili sposobnost da čitaju PDF fajlove, razumeju slike, ali fleš ih i dalje zbunjuje. Dok upotreba fleša za neke elemente dizajna može biti efektivna, izgradnja celog sajta u flešu je recept za katastrofu.

Ostavljajući probleme sa pretraživačima po strani, nemojte zaboraviti da Apple i Adobe imaju nekih nerešenih pitanja. Pa ukoliko budete koristili previše fleša u dizajnu sajta, iPhone i iPad korisnici neće biti u mogućnosti da mu pristupe.

XML MAPE SAJTA MOGU UNAPREDITI INDEKSIRANJE

Postoji nekoliko jednostavnih tehnika koje možete koristiti da unapredite indeksiranje sadržaja vašeg web sajta. Jedna od najlakših je instaliranje XML mape sajta koja se ažurira automatski i trebalo bi da imate robots.txt fajl koji upućuje na lokaciju mape.

Pretraživači mogu da isporučuju jedino web stranice koje su indeksirane, pa je ovo još jedan bonus za SEO.

ODLIČAN WEB DIZAJN MOŽE POMOĆI SEO

Pretraživači postaju sve pametniji i sada uključuju socijalne signale i ponašanje korisnika na sajtu u svoje faktore rangiranja. Više nije dovoljno da je sajt dobro rangiran – korisnici treba da se zadrže na njemu, podele sadržaj na društvenim mrežama i pokažu da im se sviđa.

Kvalitetan i korisnicima prilagođen web dizajn može značajno doprineti u naporima da se korisnici zadrže na sajtu i da podele svoje impersije sa drugima. Dok su tehnički elementi i dalje važni, sajt nikada ne treba da žrtvuje korisničko iskustvo za dizajn, kreativni i inspirativni sajtovi su uvek dobitna kombinacija.

Postoje još mnogi tehnički elemenati koji mogu pomoći sajtu da se bolje rangira, ali ako pratite ova jednostavna upustva vaš sajt će već biti na pravom putu.

SEO Optimizacija sajta predstavlja unapredjivanje kvaliteta koda sajta kao i sadržaja sajta radi boljeg pozicioniranja na pretraživačima kao što su google, bing, yahoo i drugi. Bolje rangiranje na pretraživačima automatski donosi i više saobraćaja na sam sajt i veću mogućnost da neko baš na Vašem sajtu pronadje ono što traži.

Prvi korak pri optimizaciji sajta jeste traženje ključnih reči relevantnih za Vaš posao ili uslugu koju pružate. Ispitivanje koliko često se ključne reči ili fraze traže u pretraživačima, da bi se na osnovu toga se birale ključne reči koje se integrišu u Vaš sajt. Drugi korak je samo podešavanje odnosno optimizovanje koda kao što su h1-h6 tagovi naslova, optimizacija teksta koji treba da sadrži minimum 50 % web stranice, izrada robots.txt fajla za regulisanje koji sadržaj treba da pretraživači indeksiraju odnosno šta treba da ostane van domašaja web robota. Ukoliko se radi o već postojećem sajtu treba proveriti da li postoje takozvane “mrtve” ili “nepostojeće ” stranice i uraditi preusmerenje na nove stranice. Izrada sajt mape u XML formatu i slanje sitemap fajla na indeksiranje pretraživačima radi bržeg i boljeg indeksiranja sajta jer u pretrazi se mogu pojaviti samo stranice koje su indeksirane od strane pretraživača. Pored optimizovanja teksta bitno je i sve slike i multi medijalne sadržaje optimizovati za pretraživače da bi se izbeglo da ih pretraživači ignorišu i preskaču.

Sve ovo spada u optimizovanje sajta na samom sjatu odnosno na samim stranicama sajta i optimizacija sajta se radi za svaku web stranicu posebno, dok kod dinamički stvorenih stranica bitno je da se i pretraživačima naglasi da se radi o dinamičkim stranicama zbog dupliranja sadržaja koje u suprotnom pretraživači tretiraju kao pokušaj da se veštački stvori sadržaj sa samim ključnim rečima. Svi pretraživači imaju svoj sistem rangiranja i pozicioniranja sadržaja i sajtova. Uglavnom se većina SEO optimizacije bazira na pozicioniranje na google pošto njega koristi više od 65 % korisnika. Sami pretraživači menjaju algoritam kojim se računa pozicioniranje samih stranica i iz tog razloga je veoma bitno da se prate sve promene i da proces SEO optimizacije traje koliko i sam sajt. Takodje treba naglasiti da proces SEO optimizacije nikad nije potpuno završen.

Pored SEO optimizacije na samom sajtu koja predstavlja 40 % posla u pozicioniranju na pretraživačima treba obratiti pažnju i na SEO offpage koji se odnosi na optimizaciju sajta van stranica sajta i predstavlja povezivanje sajta sa poslovnim direktorijumima, društvenim mrežama, usmeravanje saobraćaja i linkova ka Vašem sajtu.

Call Now ButtonPozovite nas!