Početna  /  SEO

,

SEO OPTIMIZACIJA SAJTA

 

SEO Optimizacija sajta predstavlja unapredjivanje kvaliteta koda sajta kao i sadržaja sajta radi boljeg pozicioniranja na pretraživačima kao što su google, bing, yahoo i drugi. Bolje rangiranje na pretraživačima automatski donosi i više saobraćaja na sam sajt i veću mogućnost da neko baš na Vašem sajtu pronadje ono što traži.

Prvi korak pri optimizaciji sajta jeste traženje ključnih reči relevantnih za Vaš posao ili uslugu koju pružate. Ispitivanje koliko često se ključne reči ili fraze traže u pretraživačima, da bi se na osnovu toga se birale ključne reči koje se integrišu u Vaš sajt. Drugi korak je samo podešavanje odnosno optimizovanje koda kao što su h1-h6 tagovi naslova, optimizacija teksta koji treba da sadrži minimum 50 % web stranice, izrada robots.txt fajla za regulisanje koji sadržaj treba da pretraživači indeksiraju odnosno šta treba da ostane van domašaja web robota. Ukoliko se radi o već postojećem sajtu treba proveriti da li postoje takozvane “mrtve” ili “nepostojeće ” stranice i uraditi preusmerenje na nove stranice. Izrada sajt mape u XML formatu i slanje sitemap fajla na indeksiranje pretraživačima radi bržeg i boljeg indeksiranja sajta jer u pretrazi se mogu pojaviti samo stranice koje su indeksirane od strane pretraživača. Pored optimizovanja teksta bitno je i sve slike i multi medijalne sadržaje optimizovati za pretraživače da bi se izbeglo da ih pretraživači ignorišu i preskaču.

Sve ovo spada u optimizovanje sajta na samom sjatu odnosno na samim stranicama sajta i optimizacija sajta se radi za svaku web stranicu posebno, dok kod dinamički stvorenih stranica bitno je da se i pretraživačima naglasi da se radi o dinamičkim stranicama zbog dupliranja sadržaja koje u suprotnom pretraživači tretiraju kao pokušaj da se veštački stvori sadržaj sa samim ključnim rečima. Svi pretraživači imaju svoj sistem rangiranja i pozicioniranja sadržaja i sajtova. Uglavnom se većina SEO optimizacije bazira na pozicioniranje na google pošto njega koristi više od 65 % korisnika. Sami pretraživači menjaju algoritam kojim se računa pozicioniranje samih stranica i iz tog razloga je veoma bitno da se prate sve promene i da proces SEO optimizacije traje koliko i sam sajt. Takodje treba naglasiti da proces SEO optimizacije nikad nije potpuno završen.

Pored SEO optimizacije na samom sajtu koja predstavlja 40 % posla u pozicioniranju na pretraživačima treba obratiti pažnju i na SEO offpage koji se odnosi na optimizaciju sajta van stranica sajta i predstavlja povezivanje sajta sa poslovnim direktorijumima, društvenim mrežama, usmeravanje saobraćaja i linkova ka Vašem sajtu.

Pozovite nas!