Payoneer – servis za prijem novca i plaćanje

By admin 5 месеци ago
Početna  /  novosti  /  Payoneer – servis za prijem novca i plaćanje

Payoneer – način za prijem novca i plaćanje putem interneta u Srbiji

PayoneerŠta je Payoneer?

Payoneer je globalni servis za transfer novca, koji svojim korisnicima omogućuje bezgranični transfer novca, i usluge digitalnog prijema novca i plaćanja.

Registrovani korisnici Payoneera mogu slati i primati novac upotrebom Payoneer e-walleta, ili proslediti primljeni novac sa svog naloga na devizni račun lokalne banke, ukoliko to žele.

Registracijom na Payoneer, korisnik stiče pravo na korišćenje svih servisa i pogodnosti koje Payoneer kao servis nudi. Odlična i praktična je i mogućnost upotrebe Payoneer kartice, za koju automatski aplicirate registracijom na Payoneer. Debitna kartica je povezana sa Vašim nalogom, a možete je koristiti za sve vrste online plaćanja, plaćanja na POS terminalima, ili podizanje novca na ATM.

Ukratko usluge koje Payoneer kao servis novca nudi možemo podeliti na usluge prijema i usluge plaćanja.


Mogućnosti prijema novca Payoneer servisom:

 • prijem novca od drugih Payoneer korisnika

 • integrisana rešenja za prijem novca od velikog broja kompanija partnera direktno na Vaš Payoneer račun (Global Mass Payout) – u koje spadaju vodeće freelance platforme, internet sajtovi za iznajmljivanje nekretnina, e-commerce sajtovi, i sajtovi za prodaju fotografija. Samo neke od kompanija partnera su: 

  • Freelance platforme: UpWork, 99designs, Fiverr, PeoplePerHour, One Hour Translation i dr.

  • Stock Photography sajtovi: Shutterstock, GettyImages, 123RF.com, Dreamstime Microstock, Sticky, Pond5 i dr.

  • E-Commerce sajtovi: AmazonLazada, Shopee, Cdiscount, Newegg, Tophatter, Wish i dr.

  • Sajtovi za iznajmljivanje prostora: Airbnb, HomeAway, Pandabed i dr.

 • Payoneer Billing Service – upotrebom ovog servisa, imate mogućnost jednostavnog slanja e-faktura svojim klijentima.

 • Global Payment Service – registrovani korisnici imaju na raspolaganju sopstvene bankovne račune za prijem novca u USD, GBP, EUR, JPY i CAD. Na ovaj način Global Payment Service Vam omogućava da prijem novca lokalnim bank trasferom od kompanija iz USA, UK, EU, Japana i Kanade.

Mogućnosti plaćanja Payoneer servisom:

 • slanje novca drugim Payoneer korisnicima – bez provizije

 • raspolaganje depozitom na Payoneer nalogu putem Payoneer kartice:

  • online plaćanje

  • plaćanje na POS terminalima u zemlji i inostranstvu

  • podizanje novca na ATM u zemlji i inostranstvu


Kako se registrovati na Payoneer?

Proces registracije na Payoneer je jednostavan, vršite je direktno na Payoneerovom sajtu. Neophodan uslov je da ste punoletni. Za potrebe registracije i verifikacije će vam biti neophodan neki lični dokument (lična karta, pasoš ili vozačka dozvola) i podaci deviznog računa iz lokalne banke.  Registracija je besplatna, a ukoliko se registrujete preporukom preko linka na našem sajtu – očekuje Vas poklon bonus Payoneera od 25$ za nove korisnike*.

Registracijom ovde – stičete pravo na poklon bonus  od 25$ za nove korisnike*.

Koje mogućnosti nudi Payoneer svojim korisnicima?

Payoneer je servis za globalni transfer novca, koji svojim korisnicima omogućava bezgranično plaćanje i prijem novca. Payoneer se od početka trudi da pojednostavi, pojeftini i proširi mogućnosti koje nudi. Njihove usluge su danas korisne i primenljive za kompanije koje isplaćuju na hiljade spoljih saradnika mesečno putem Payoneerovog servisa (npr. Google, Amazon, UpWork), a istovremeno podjednako dobre za honorarce i povremene freelancere za prijem novca sa različitih strana.

Kako iz kompanije naglašavaju – njihova misija je da osnaže globalnu trgovinu sa svojim inovativnom platformom za plaćanje i prijem novca. Danas više od hiljadu vodećih korporacija u svojim oblastima (Google, Amazon, UpWork, Airbnb, Rakuten, 99designs i dr.) nudi mogućnost isplate svojim korisnicima putem Payoneer servisa.

Upotrebom i kombinacijom usluga koji su korisnicima Payoneera na raspolaganju – moguće je na jednostavan, fleksibilan, siguran, brz i pristupačan način koristiti rešenja za prijem novca i plaćanje.

Ukoliko ste iz bilo kog razloga imali potrebu za prijemom novca iz inostranstva (bilo od fizičkih lica, ili kompanija) za obavljeni posao ili usluge, verovatno ste nailazili na mnoge probleme prilikom naplate. Najčešći problemi koji su se javljali u dosadašnjoj naplati sa naših prostora je bila nekompatibilnost u mogućnostima nas kao primaoca novca i raspoloživim načinima za plaćanje klijenta koji Vam plaća. Tako je npr. klijentima iz SAD bilo čudno i nemoguće objasniti da ne možemo primiti uplatu koju bi oni da izvrše PayPalom (do nedavno). Ovo je samo jedan primer od više potencijalnih problema sa kojima se možete susresti, ili ste već imali iskustva.

Rešenje problema vezanih za prijem novca i internet plaćanje, iz iskustva korisnika iz preko 200+ zemalja širom sveta, u Payoneeru su pokušali da predstave svojim paketom usluga za prijem novca. Koje su mogućnosti prijema novca putem Payoneera i kako funkcioniše, pročitajte u nastavku teksta.

Kako funkcioniše prijem novca sa Payoneerom?

Od trenutka kada je Payoneerov servis za prijem novca prvi put predstavljen, konstantno je doživljavao promene. Tokom poslednje 4 godine, promene su se kretale na bolje. Mogući načini za prijem novca su značajno prošireni. Sa novim servisima za prijem novca su popunjene praznine koje su do sada postojale – najveću “rupu” u ponudi je popunio svakako Billing Service – pomoću kog fakturu možete poslati bilo kome, bilo gde – potom taj bilo ko plati račun za Vaše usluge po fakturi kojoj ste mu Vi poslali, načinom uplate kako njemu odgovara, a Vi fakturisani iznos primite na Vašu Payoneer karticu. Svakako dugačka rečenica, koja zvuči predobro, ali Billing Service zaista tako funkcioniše.

Po ličnom mišljenju,  sa trenutno aktuelnom ponudom usluga za prijem novca koji nudi Payoneer, daleko su najkvalitetnije, i najpouzdanije široko prihvaćeno all-around rešenje za prijem novca!

Šta je Payoneer kartica i koje su njene pogodnosti?

Payoneer kartica je klasična debitna kartica. Sredstva na Payoneer kartici su ograničena iznosom koji imate na Vašem nalogu, sa kim je kartica povezana. Ova kartica nije kreditna kartica, i nemate opciju da je koristite kao takvu. Payoneer karticu možete koristiti za raspolaganje depozitom na svom nalogu kroz:

 • plaćanje robe i usluga u zemlji i inostranstvu (POS terminali)

 • plaćanje robe i usluga na internetu (online plaćanje)

 • podizanju novca na bankomatima u zemlji i inostranstvu

Prilikom online plaćanja, kao i prilikom plaćanja na POS terminalima – nema dodatnih troškova. Primenjuju se samo eventualni troškovi kod konverzije valuta (ukoliko ona postoji). Prilikom podizanja keša na bankomatima, naplaćuje se fiksno 3.15$ po transakciji, bez obzira na iznos isplaćen po pojedinačnoj transakciji. Više detalja o troškovima prilikom plaćanja imate u pasusu o troškovima upotrebe Payoneerovog servisa.

Koliki su godišnji troškovi i troškovi upotrebe servisa za prijem i plaćanje novca?

Obavezne i opcione troškove smo podelili u nekoliko grupa, kako bi ih lakše sagledali: troškovi održavanja naloga i kartice, troškovi prilikom plaćanja karticom, troškovi prilikom podizanja novca sa bankomata, troškove prosleđivanja novca bank transferom  i troškove prijema novca na  Payoneer nalog.

Troškovi registracije (otvaranja naloga) i troškovi izdavanja Payoneer kartice

  • Registracija je besplatna.

  • Payoneer kartica – izrada i slanje Payoneer kartice je besplatno. Registracijom naloga automatski aplicirate i za debitnu karticu. Posle potvrde da je Vaš nalog na Payoneeru uspešno otvoren, nalogu možete pristupiti, a karticu možete očekivati na kućnoj adresi najčešće u roku od 7-14 dana.

  • Ukoliko se uspešno registrujete preporukom sa našeg sajta – očekuje Vas poklon bonus od 25$ za nove korisnike*.

Troškovi održavanja  Payoneer naloga i kartice

  • Godišnje održavanje naloga – iznosi 29.95$ i plaća se jednokratno. Prvo godišnje održavanje, posle registracije se naplaćuje tek od prvog raspoloživog depozita na Vašoj kartici, koji se umanjuje za navedeni iznos. Mesečnog, dnevnog ili bilo koje druge vrste troškova održavanja, osim navedenog, nema. 

   Navedeni iznos godišnjeg održavanja od 29.95$, važi za 12 meseci – što mesečno iznosi oko 2,5$ – što je u rangu mesečnog održavanja (ili niže) u većini domaćih banaka za bilo običan tekući račun.

  • Zamena kartice – ukoliko je potrebna zamena kartice (oštećena, izgubljena) naplaćuje se iznos 12.95$ jednokratno za izdavanje zamenske kartice.

Troškovi prilikom plaćanja karticom na internetu i na POS terminalima

Prilikom online plaćanja, kao i prilikom plaćanja na POS terminalima u zemlji i inostranstvu – nema dodatnih troškova. Dakle, svejedno je da li kupujete sladoled ili televizor, na internetu ili u prodavnici, u Srbiji ili na Novom Zelandu – platićete navedeni iznos bez dodatne provizije.

Naravno, račun Vam se fakturiše u domaćoj valuti (ako plaćate Payoneer karticom u Hrvatskoj – u kunama, u Srbiji u dinarima, u SAD – u USD). U slučaju da postoji razlika između valute Payoneer kartice i valute računa – Payoneer automatski vrši konverziju.

Troškovi upotrebe Payoneer kartice pri podizanju novca na bankomatima

  • Upit stanja – 1$ / po upitu stanja – ukoliko napravite upit stanja na bankomatu bilo koje banke, to će Vas koštati 1$ po upitu.

  • Odbijanje transakcije – 1$/ po odbijanju transakcije – ovaj “penal” od 1$ po transakciji plaćate u slučaju da pokušate da podignete više sredstava nego što imate na raspolaganju. Ovo Vam neće nikada poći za rukom, jer je Payoneer kartica debitnog tipa, i ograničeni ste raspoloživim depozitom na svom nalogu.

   • Savet:  Raspoloživi iznos uvek besplatno možete proveriti na svom Payoneer internet nalogu sa računara ili mobilne aplikacije. Na ovaj način ćete uvek znati koliko možete podići novca sa svoje Payoneer kartice na bankomatu. Ako ovo budete praktikovali, troškovi upita stanja i odbijanja transakcije mogu biti samo slučajni trošak usled Vaše nepažnje na bankomatu.

  • Podizanje novca na bankomatu – 3.15$/transakciji – ovaj iznos se naplaćuje fiksno po transakciji, i nema veze sa iznosom pojedine transakcije (iznosom koji ste podigli pojedinačnom transakcijom sa ATMa).

   • Savet: Na primer, proviziju od 3.15$ ćete platiti bez obzira da li na bankomatu podignete iznos od 1.000dinara, ili 40.000dinara. Stoga proizilazi savet, da ukoliko koristite ovu opciju, ekonomičnije je podizati veće količine keša – u što manje pojedinačnih transakcija.

Troškovi prilikom isplate novca sa Payoneer naloga Bank Transferom (opcioni dodatni troškovi)

Ovi troškovi se mogu svrstati u opcione dodatne troškove. Razlog zašto je tako je sledeći – oni nisu fiksni i postoje isključivo ako i kada koristite bank transfer određenog iznosa depozita sa svog Payoneer naloga na lokalni devizni bankovni račun. U tom slučaju ovi troškovi iznose 2% od iznosa koji se isplaćuje, i naplaćuju se po transakciji.

Ukoliko koristite ovu opciju, poželjno bi bi bilo da Vam je bankovni račun u istoj valuti kao valuta koju isplaćujete sa Payoneer nalogaUkoliko nije tako, već se valute na pomenute dve lokacije razlikuju – platićete još dodatnih 2% na aktuelnu stopu tržišnog kursa u trenutku konverzije, po transakciji.

Kako je navedeno, ovi troškovi su samo opcioni, jer dolaze u obzir samo ako i kada je u pitanju transfer depozita sa Payoneera na bankovni račun. Iskreno, lično mi nije apsolutno bila interesantna ova opcija, niti sam za njom ikada imao potrebe, a verujem da je tako sa većinom krajnjih korisnika. Ipak, ukoliko se nekom (iz nekog razloga) ukaže potreba za ovakvim transferom – gore su navedeni troškovi.


Troškovi prijema novca na Payoneer nalog

 • Prijem novca od drugih Payoneer korisnika – prijem novca (i slanje novca) od drugih korisnika Payoneera – je besplatan (za obe strane).

 • Prijem novca upotrebom Global Payment Service – ukoliko prijem novca potiče ACH Direct Deposit metodom, tj. novac primate od američke kompanije putem US Payment Service-a u USD valuti – provizija je 1% od ukupne sume, po transakcijiZa prijem novcaupotrebom Global Payment Service-a u drugim valutama EUR, GBP, JPY, AUD, CAD – nema provizije.

 • Prijem novca od kompanija partnera (Payoneer Mass Payout Service) – troškovi zavise od kompanije sa koje isplaćujete novac na Payoneer, kao i od načina (brzine isplate). Većina kompanija partnera ne naplaćuje dodatnu proviziju na isplatu ka Payoneeru. Ukoliko troškovi postoje, obično su veličine nekoliko dolara (UpWork 2,50$ u trenutku pisanja teksta).

 • Payoneer Billing Service – Prilikom kreiranja i slanja e-fakture koristeći Payoneerov Billing Service, birate opciju ko snosi troškove transakcije (onaj ko prima, ili onaj koji plaća po fakturi). U zavisnosti od vrste transakcije prilikom uplate po e-fakturi – moguće je da nema dodatnih troškova. O svim detaljima ovog servisa za kreiranje i slanje e-faktura smo već pisali na sajtu.

Aktuelni troškovi i provizije su napisane u trenutku poslednjeg updatea ovog teksta. U svakom slučaju je najsigurnije da uvek proverite aktuelne informacije i troškove, što najjednostavnije možete uraditi sa svog Payoneer naloga klikom pod “Help” -> “Pricing & Fees“.

Poklon bonus od 25$ za novoregistrovane korisnike*

Sjajna mogućnost koja se nudi novim korisnicima je poklon bonus od 25$, koji imaju svi novi korisnici koji su se uspešno registrovali preko preporuke.

Kako da ostvarite pravo na poklon bonus za nove korisnike?

Neophodno je da se uspešno registrujete isključivo preko preporuke. Kako bi stekli preporuku, i sa njom stekli pravo na bonus na Vašem nalogu – dovoljno je da se uspešno registrujete preko ovog linka. Uspešnom registracijom ovde, ili registracijom preko nekog Payoneerovog linka na našem sajtu stičete pravo na bonus od 25$ kao novi korisnik.

Kategorija:
  novosti
ovaj članak je podeljen 0 put/puta
 000
About

 admin

  (9 articles)